fbpx

{Kahve Arası} Kendimizle yüzleşme şaşkınlığı, koçluk, sistem

[1] Biraz hoşbeş
[2] İnsanın kendisiyle yüzleşme şaşkınlığı
[3] Koçluk: Ortaklık
[4] Yüksek Enerji Sistemi

[1] BİRAZ HOŞBEŞ

Google Gruplar revaçta iken “Kahve Arası” e-posta ile abonelere ulaşırdı. Zaman içinde iletişim yolları değişti, gelişti. Farklı sosyal mecraları kullanmaya başladık. Değişmeyenlerden biri “kahve” oldu. Haftada bir, hem kendimi dinlemek hem de dostlara hatırlı bir selam vermek için kahveyi birlikte içiyoruz. Hazırsanız muhabbeti koyulaştıralım hadi. ☕

[2] İNSANIN KENDİSİYLE YÜZLEŞME ŞAŞKINLIĞI

Kendimizi bildiğimizi sanırız. Bazen bir “inat”, bazen bir “arayış”, kişiyi kendinden eminmiş gibi tutar. Değişik alanlarda sınanırız, iş aramak, iş kurmak, evlenmek olabilir bunlar. Tüm aşamalarda karar alma süreçleri çalışır. Bilinçli ya da bilinçsiz, doğru ve yanlış kararlar alırız. Her defasında kendimizi daha deneyimli hale getirir ve ilerleriz.

İlerler miyiz gerçekten?

İşte burası birazcık sislidir. Yıllar geçtikçe, bazı noktalarda aslında hiç ilerlemediğimizi, aksine dönüp durduğumuzu fark ederiz. Dönüp durmak, – biliyorsunuz – geriye gitmektir. Ve, neyi görmüş oluruz, kendimizle yüzleşme şaşkınlığını.

Hiç böyle ummazdınız ama meğerse doğru düzgün karar alamazmışsınız değil mi.. Üstelik kendinizi tanımamış, tanımlayamamışsınız. Sizi dinleyenlere – artık – daha uzun konuşuyorsunuz, hatta lafın nereye gideceğinden bile emin değilsiniz.

Pekiyi, neydi olan biten? Neyi eksik yapmıştınız? Bundan sonraki yaşam (ki, ilk gününüz bugündür), bunları telafi etmeye yetecek midir?

[3] KOÇLUK: ORTAKLIK

Bu yolculuğa başladığımızda koçluk kavramı neredeyse hiç bilinmiyordu ülkemizde. Dışarıdan ithal, dokuya uymayan, ‘değerlerimizle çatışan’ ama aslında bilinmediği için çekinilen, sonuç olarak geleneksel yöntemlerden (yöntemsizlikten?) vazgeçilemeyen bir “şeydi”.

Oysa koçluk, insanın ve organizasyonun doğal ihtiyaçlarına cevap vermeyi amaçlayan meşru bir araç (aracı) olarak konumlandırılabilirdi. Öyle de yaptık!

Koçluğu, hedeflere yönelik çalışılan, uygulama alanı netleştirilmiş, “profesyonel bir yol arkadaşlığı, ortaklık, istişare dayanağı” olarak tanımladık. Aslında “koçluk” kelimesinde de ısrar etmedik, yerine başka bir şey de diyebilirdik.

Bu noktada, herhangi bir ekole, okula, felsefeye bağlı (bağımlı) olmadığımızı, özü tamamen yerel ve doğal unsurlarla bezemeye çalıştığımızı da belirtelim.

Fazla söz fazladır demişler ;) Meramımız anlaşıldığına göre şimdilik bu kadarla yetinelim.

[4] #sistemYES!

Yüksek Enerji Sistemi olarak açabileceğimiz bu kısaltma, ana başlık olan koçluğun (eğitim koçluğunun) bileşenlerinden biridir. Zeka İstasyonu konsepti içinde markalaşmıştır. En üst verimliliği hedefler. (Hızlı) Okuma ve Öğrenme Stratejileri ile birlikte ele alınır. Her yaş ve meslek grubuna hitap eder.

Yukarıdaki her bir maddenin detayı ve koçluk uygulamaları için bize e-posta veya DM ile ulaşabilirsiniz.

Güzel günler dileriz. 🍀

(Bu yazı ilkin şu linkte yayımlanmıştır.)